OGRANICZ UŻYWKI
Picie alkoholu i zbyt dużych ilości kawy wypłukuje z organizmu witaminę C i mikroelementy, które wzmacniają nasze siły obronne. Tak samo działa palenie. Postaraj się, jeśli nie rzucić, to przynajmniej ograniczyć ilość wypalanych papierosów, pić alkohol tylko od wielkiego święta i nie więcej niż jedną kawę dziennie.
WYSYPIAJ SIĘ
Śpij 8 godzin dziennie. Nie wypoczęty organizm wydatkuje więcej energii i nie jest w stanie walczyć z infekcjami. Odporność organizmu osłabia też stres- kiedy się denerwujemy, organizm zużywa dużo magnezu, co nas bardzo osłabia. Jeśli żyjesz w napięciu, warto jeść orzechy i gorzką czekoladę-uzupełniają one niedobory magnezu.
ZMIEŃ DIETĘ
Powinny się w niej znaleźć warzywa i owoce, które obfitują w tzw. antyoksydanty (przeciwutleniacze), które sprzyjają naszej odporności. Są to głównie witaminy A, C i E, zawarte między innymi w marchwi, szpinaku, brokułach, pomidorach, papryce, cytrusach oraz porzeczkach i truskawkach (także mrożonych). Jedz czosnek 1-2 ząbki dziennie. Jest bogaty w białka, węglowodany, witaminy C i PP oraz allicynę, która działa bakteriobójczo i zwiększa aktywność układu odpornościowego. Jeśli nie lubisz smaku czosnku, kup w aptece drażetki z jego wyciągiem.
GIMNASTYKUJ SIĘ
Nie ma lepszej recepty na zwiększenie odporności niż aktywność fizyczna. Wystarczy 30 min dziennie, by skutecznie zahartować organizm i chronić się przed chorobotwórczymi drobnoustrojami.
PIJ ZIOŁA
System obronny organizmu wzmacnia jeżówka (echinacea) oraz żeń-szeń. Doskonale działają też soki i nalewki z czarnej porzeczki i dzikiej róży.
Offline